Úton a környezettudatosság felé, avagy a napelemrendszerekről

A századunk legközpontibb témája valószínűleg a globális felmelegedés lesz. Eddig biztosan az. Nem is indokolatlanul, hiszen szinte minden héten történik a világ valamely részén olyan környezeti katasztrófa, ami emlékeztet minket arra, hogy nagy bajban vagyunk, hanem teszünk valamit. Most például az ausztráliai tűzvész van a téma középpontjában, amely felfoghatatlan nagyságú területen pusztít, fenyegetve a helyi flórát és faunát, nem mellesleg a helyi lakosságot is. Sok embert kilakoltattak, hogy biztonságban legyenek, de a lángokat főleg ilyen hatalmas területen hetekbe telik megfékezni. Irdatlan belegondolni is, mennyiféle életforma, állat-, és növényfaj, és emberek egy életen át felépített világa veszik oda.

A jelenség nem új, bár az elmúlt hónapokban lett igazán felkapott, amikor Greta Thunberg az egész világ politikusai és minden ember előtt felszólalt a környezetvédelem ügyében, és sürgette az országokat, hogy minél hamarabb cselekedjenek. A lány neve azóta mindenhova eljutott, és a világszerte szervezett klímasztrájkok emblematikus arca lett.

Az internet is tele van olyan posztokkal, amelyekben sok ezer kutatás alapján becslik a szakemeberek a Föld klímájának változását, és annak következményeit. A kép nagyon sötét, és csak abban az esetben van esély a derültebb jövőre, ha globálisan és az egyes emberek is mindent megtesznek azért, hogy a klímaváltozást lelassítsuk.

Klímaváltozásról szóló világszintű kommunikációban nagyon fontos lenne, hogy figyelembe vegyék az ember pszichológiai sajátosságait. Ugyanis úgy vagyunk összerakva, hogy a túl gyenge, érdektelen felhívások nem motiválnak minket, ugyanakkor a másik véglet, a nagyon intenzív, riasztó felszólítás annyira erős negatív érzelmeket vált ki belőlünk, hogy úgy küzdünk meg vele, hogy inkább figyelmen kívül hagyjuk. A kettő között pedig ott van a klímaszorongás, a tehetetlenség érzése. Fontos lenne a kommunikációban az is, hogy ne riogasson, hanem kapaszkodókat adjon. Kézzel fogható eszközöket, életmód tippeket, közösségi megoldásokat. Amúgy is egyre többen gondolják úgy, hogy a jövő a közösségekben rejlik, közösség nélkül nem fogunk tudni változtatni. Akkor lenne egy megtartó erő, hogy egymásra támaszkodhatunk, hogy segítünk egymásnak, hogy nem egyedül cipeljük ezeket a terheket. Remélhetőleg ez így is lesz a nem olyan távoli jövőben.

Globálisan nagyon sok múlik a politikán, politikusokon, sajnos. Pont ők nem hajlandók tudomásul venni, mi zajlik a bolygóval. Olyan világméretű intézkedésekre volna szükség, mint például a széndioxid kibocsájtás csökkentése, fogyasztásorientált felfogás visszaszorítása, hulladékmennyiségek csökkentése, természetes környezetünk védelme, például a vizek és termőföldek védelme. Mindegyik szempontból léteznek már kezdeményezések, de érdekes módon jellemzően inkább alulról szerveződnek ezek. Személyes véleményem szerint például az autópiac visszafogása nagyon jótékony hatású lenne, nem csak széndioxid kibocsátás szempontjából, hanem az emberek egészsége és biztonsága szempontjából is. Szinte bárkinek lehet ma már jogosítványa, és ha néhány százezer forintot összegyűjt, kocsija is. Rengeteg autót látni az utakon, amikben a sofőrön kívül más nem ül. Miért van erre szükség? Kényelemből. Az autózás, és egyáltalán az utazás olyan hétköznapi dologgá vált, hogy elfelejtettük, néhány évtizede ez egyáltalán nem volt természetes. Pedig az utazás bizonyos értelemben luxus. A másik nagy szennyezőanyag kibocsájtó az energiaipar. Az emberiség energiaigénye a villanykörte feltalálása óta a sokszorosára nőtt, és nő napjainkban is. Nehéz felfogni, hogy hogy tudott az ember évezredeken keresztül elektromos eszközök nélkül boldogulni. Pedig tudott.

Tudom, a mai technológiai fejlettségi szinten már nem opció a „visszalépés”, ezért ha már erre rendezkedtünk be, fontos legalább mai eszközeinkkel tenni az ügyért. Az energiatermelés központi fontosságú kérdés gazdasági szempontból is, és az egyes emberek szempontjából is. Az energia megléte vagy hiánya meghatározza más ágazatok működését, és az emberek életmódját is. Hála Istennek, egyre több helyütt látni például napelem telepeket, amelyekkel igyekeznek kiváltani az elektromos hálózatról kapott áram használatát. A megújuló energiaforrások, mint a nap-, vagy szélenergia, stb. komoly vetélytársai például az atomenergiának. Igaz azonban az is, hogy az emberiség mindig is hajlamos volt a szélsőségekre, mindig túlzásba esve a saját és környezete kárára. Például a szélerőműveknek is megvan a maguk hátránya, ezért az erre való kizárólagos áttérés megint komoly negatív környezeti következményekkel járna, többek között a földi diverzitás csökkenésével.

A napenergia szinte a legtökéletesebben megújuló energiaforrás, elhelyezkedéstől függően a Föld lakott vidékeinek legnagyobb részén tekintélyes mennyiségű napenergia használható fel elektromos áram létrehozására. Előnye még, hogy nem csak globálisan használható fel energiatermelésre, hanem az egyes embereknek is lehetősége van áttérni a napenergia használatára áramforrásként. Ennek módja pedig a napelemrendszer telepítése. Van most Magyarországon napelem telepítés pályázat, amely bár visszatérítendő, de ingyen hitelként is nagy segítséget nyújt a saját napelemes rendszer kiépítésére vállalkozóknak. Magánszemélyeknek is szól ez a pályázat, ez esetben családi házak tetejére, esetleg földre telepített napelemek fogják termelni az áramot. A napelemre való beruházás egy komoly befektetés, ami jelentős haszonnal is jár. Ha a legoptimálisabb paraméterek mentén lett kivitelezve a napelemrendszer, 10 éven belül megtérülhet a bele fektetett pénz, és a jövőben 0 forintos csekkeket fogunk kapni az áramszolgáltatótól.

A napenergia felhasználása úgy működik, hogy a napelem panelek a napfény elektromágneses energiáját alakítják át egyenárammá, amelyet egy átalakító (inverter) tovább alakít váltóárammá. Ez a váltóáram már alkalmas elektromos eszközeink működtetésére. Ha éppenséggel a napelem több áramot termel, mint amennyit felhasználunk, napelemrendszertől függően a többlet az elektromos hálózatba töltődik, vagy pedig akkumulátorokban tárolódik. Nincs másra szükség, mint szándékra a napelemek telepítésére, és néhány feltétel teljesülésére. Ezek a teljesülését első lépésként a tervező a helyszínen fogja regisztrálni és számba venni. Ilyenek például a háztető megfelelő, déli, vagy délkeleti, délnyugati fekvése, és erős szerkezete, amely képes megtartani a nehéz napelemeket, valamint a háztető megfelelő dőlésszöge is fontos szempont. Ilyen még a lehető legkevesebb árnyékolás, tehát például a háztető nem alkalmas a napelemrendszer számára, ha a környezetében levő fák, vagy más épületek leárnyékolják a napfénytől. Ugyancsak fontos, hogy legyen a házunk elektromos hálózatában olyan pont, ahova an invertert csatlakoztatni tudjuk. A megfelelő környezet is szempont, hiszen egy porosabb levegőjű ipari városban a por lerakódása gondot okozhat a napelemek hatékony működésében. A tervezés több hetet is igénybe vevő folyamat lehet, melyet a felszerelés, kivitelezés követ. Ez egy viszonylag gyors, kb. 1 napot igénybe vevő lépés, hiszen a tervezés során begyűjtött adatok alapján a kivitelező már felkészülten érkezik a helyszínre. A telepítés után még csak próbaüzembe helyezik a napelemrendszerünket, ezzel megbizonyosodva a szabványszerű működésről. Ezután már csak hivatalos intézkedések, engedélykérések, a szolgáltatóval való egyeztetés van hátra, és néhány hét múlva már élesben élvezhetjük napelemrendszerünk előnyeit. Sok sikert hozzá!