Remélem, hogy pár évtized múlva még mindig lesz lehetőségünk Swarovski ékszereket vásárolni…

A természetvédelem alighanem a világ egyik legfontosabb témája jelenleg minden nemű túlzás és erőlködés nélkül. Nagyon sajnálom, hogy nekem sem jut minderre elég időm s energiám, de legfőképpen pénzem, a dolog lényege ugyanis az, hogy a legújabb és leghatékonyabb technológiák egyelőre szinte aranyáron vannak, elvégre előbb meg kell várjuk míg minden pénz szerzési lehetőség kiapad a régi módszerek közül. Talán nem meglepő ha ezek után azt mondom, hogy a bolygónk jövőjét e pillanatban nagyon is borúsan látók rétegébe tartozom, miközben napról napra újra és újra azon kapom fel a fejemet, hogy már megint képes volt meglepni az emberiség, nem éppen pozitív értelemben…

Igazából azt tudom javasolni mindenkinek, hogy tegyen egy kisebb sétát, kitérőt a saját környezetében és utána gondolkozzon el azon, hogy mennyire érdemes ezt a sok szép dolgot tönkretenni és kizsákmányolni. Mindamellett, hogy tudom jól, nagyon nem könnyű manapság belevágni a teljesen környezettudatos életmódba, tekintve, hogy az nagyon drága és szinte szándékosan ellehetetlenített. Én most mégis megpróbálom valahogy elképzelni, milyen jó is lenne ha mindannyian megtehetnénk, hogy földbe vájt házakba költözünk, ami nemcsak energia takarékos, de félelmetesen hangulatos is! Természetes a szigetelése is mindemellett, ráadásul nem kellene annyi helyet elvennünk a természettől. Igen, nem tagadom az ötletet a Gyűrűk Ura című mű szolgáltatta, ahol Alan Lee illusztrátor tökéletesen mutatta be, hogy miként is képzeli el a hobbit házakat, majd valósította azt meg a filmen is. Szerintem nagyon hasznos lenne a teljes emberiség számára ha előbb-utóbb elindulnánk egy kicsit visszafelé az időben és nem mindig felfelé törnénk a legújabb, legmodernebb alapanyagok segítségével, hanem elkezdenénk az ilyen kevésbé látványos, de félelmetesen hangulatos projekteket előtérbe helyezni. Az ökológiai hatásait meg ugye már ecseteltük eddig is. Szóval nekem meggyőződésem, hogy a természetvédelem amellett, hogy nagyon fontos téma, amiről mindenkinek kellene beszélnie szinte minden egyes nap még könnyen hozhatna kifejezetten érdekes és izgalmas újításokat is az életünkbe. Nekem például tényleg őszintén nagy álmom, hogy egy napon majd egy ilyen helyen lakhassak.

Eközben persze ezer másik probléma is felmerül sajnos, amivel meg kell birkóznunk, hiszen nem csupán a házaink és háztartásaink ökológiai lábnyoma hatalmas, de úgy általában teljes civilizációnké. A Tesla gyár már kidolgozta az állítólagos megoldást a saját elektromos autóival de egyelőre ezt a technológiát még nagyon nehéz lesz sikeresen el is terjeszteni világszerte, ami miatt én magam egy kicsit tartok. No, persze nem a technológia miatt hanem a tempó miatt. Szerintem riasztó, hogy a működőképes megoldások is milyen lassan jutnak át a szitán és milyen sokan vannak, akik mind a mai napig nem is akarják emellett tudomásul venni, hogy mennyi tennivalónk lenne ez ügyben.  Arról most ne is beszéljünk, hogy mennyire nem támogatja a mindenkori politika azt, hogy fejlődni tudjon a zöld energia és azzal működő járművek, de kifejezetten erős lobbi csoportok dolgoznak azon, hogy ne is nagyon lehessen ezzel semmilyen szín alatt túl nagy közönséget meghódítani. Pedig mennyi gyönyörű dolgot lehetne ezzel megmenteni! Remélem, hogy valami csoda folytán hamarosan elkezd megváltozni a közhangulat és nem kell pár évtized múlva nosztalgiával visszatekintenem majd a gyerekkoromban látott természetfilmekre, amik addigra már csak kipusztult állatokat és élettereket fognak tudni bemutatni, emlékeztetni. Pedig ez sajnos nagyon úgy tűnik, hogy el fog tűnni a fiktív csoportból és valósággá válhat.

Ráadásul az, hogy nem zsákmányoljuk ki a Földet nagyon sok minden más jót is hoz. Például jól tudjuk ugye, hogy az ékszereink nagy része is természetes anyagokból készül, így az egyik leghíresebb cég, a Swarovski ékszerek is. Ha azt szeretnénk, hogy minden ami szép és jó megmaradjon és jogosan várhassuk azt, hogy sok-sok év múlva is felbukkanjon, akkor cselekednünk kell. Remélem, hogy napról napra egyre többen fognak ez ügyben lépni és tenni valamit, amivel a világ vezetői is nagyon gyorsan szembesülnek majd, ezzel talán megóvva magunkat a katasztrófától.