Napelemekkel védeném a környezetet

A környezetkímélés számomra rendkívül fontos. Nagyon sokat önkénteskedem, minden szemétszedési akción jelen vagyok. Nagyon jó lenne, ha mindenki ennyit tenne a Föld megőrzése érdekében, hiszen akkor semmi gond nem lenne. De persze ez sosem lesz így, sokakat egyáltalán nem érdekel ez a téma, sokan a globális felmelegedés tényét is tagadják. Nem igazán értem ezeket az embereket, de nincs mit tenni, nem lehet mindenki egyforma.

Én a lehető legtöbbet megteszem a bolygónk érdekében. A napokban úgy döntöttem, hogy a károsanyag-kibocsátás csökkentése érdekében áttérek egy modern energiatermelési megoldásra, a napelemrendszerre. Sajnos jól tudom, hogy a napelemrendszer megvásárlása elképesztően költséges. Persze az évek alatt ez a kiadás megtérül, viszont ha nincs rá anyagi keret, akkor mégis nehéz ezt kivitelezni. Nem akartam azonban ilyen egyszerűen feladni, emiatt elkezdtem kutakodni az interneten. Ez egy szuper ötlet volt, hiszen rátaláltam a napelemrendszer.hu oldalra, ahonnan megtudtam, hogy van napelem pályázat családi házra.

A drága energiatermelési berendezés megvásárlását segíti, nagyon kedvező feltételekkel a „Lakóépületek energiahatékonyságának és megújuló energia felhasználásának növelését célzó hitel” elnevezésű pályázat. A támogatásra társasházak, lakásszövetkezetek, cégek és magánszemélyek pályázhatnak. 105, 2 milliárd forintos keretösszegből 0%-os kamatozású hitel formájában támogatják az épületeiket korszerűsíteni akaró személyeket. A keretösszegnek maximum a felét vihetik el a társasházak és a lakásszövetkezetek, tehát minimum az összeg felét a magyar családok között osztják fel.

 A minimum 500 ezer, maximum 10 millió forintos hitel nem csak napelemre, hanem több dologra fordítható: napkollektorokra, napelem rendszerekre, hőszivattyúk telepítésére, fűtésrendszerek korszerűsítésére, nyílászárók cseréjére, valamint akár hőszigetelésre is. Tehát igazából bármire költhető a pénzt, ami energiahatékonyabbá teszi az épületeket.

A pályázó személyek természetesen bizonyos feltételeknek meg kell, hogy feleljenek. Csak az nyerheti el a Magyar Fejlesztési Bank által kínált hitelt, aki rendelkezik 10% saját forrással. Mindemellett húsz éven belül vissza kell fizetni a kölcsönt.

A napelem pályázat családi házra számomra egy tökéletes lehetőség lenne. Mindenképp megpályázom a támogatást.