A mai környezet védelem

Ma már igyekeznek az emberek azért egyre jobban odafigyelni a környezetükre, és arra, hogy környezet tudatosan éljenek. e mit is jelent ez pontosan? Tudja valaki?

A tudatosság

Ma már egyre több általános iskola fáradozik azon, hogy megpróbálja az elkövetkező generációt rávenni arra, hogy jobban oda figyeljen a körülötte lévő dolgokra. Persze nem minden gyerek fogékony rá, hiszen mindenki olyan, amit otthonról hoz magával.

Ha otthon azt látja, hogy nem éppen egy patyolat, akkor ő maga is azzá válik. Persze itt is van kivétel, ezért tőlük előre is elnézést kérek.dog-454145_640

Sajnos nem egy alkalommal tapasztaltam, hogy nem érdekli a gyerekeket az hogy milyen is a környezetük, hol élnek, vagy éppen miben? De hogy is érdekelhetné őket, hiszen sok felnőttet sem érdekel. Mindig is nagy vita volt az állat tartás, hogy hol mikor kinek lehet kutyája éppen. Te tartasz panelben kutyát mondjuk? Szerinted egészséges?

A minap sétáltam az unokahúgommal a városban és a kocsiból elnézve sok kutyát sétáltató tulajdonost láttunk. Magától kezdte el mesélni, hogy az iskolában is szóba került, hogy kinek milyen állata van otthon, és hogy milyet szabad tartani?. Nem is gondolná az ember, hogy ezek a gyerekek annak ellenére, hogy kicsik mennyi mindent észre vesznek, és miket nem tudnak. Elmesélte, hogy igen csak megoszlott a második osztály véleménye, hogy mit lehet, és mit nem?. van akinek papagája van, vagy éppen nyula, de persze van kutya, és macska is. Nektek van valamilyen állatotok? A lényeg, amiért nem értettek egyet, hogy mekkora állatot is szabad tartani, és hogy melyik állatnak mekkora mozgás igénye van. Van kisgyerek, aki már ennyi idősen jól látja a dolgot, és tudja, hogy egy nagyobb termetű kutyát nem szabad mondjuk panelban tartani.

Mi lesz a jövő

Azt gondolom kezdünk mi is felzárkózni a nyugati emberekhez képest. Ma már egyre több ember válogatja szét a szemetet, és hajlandó mondjuk a műanyag flakonnal elballagni a gyűjtőig. Te is megteszed ezt környezeted érdekében?

Mi egy nagy gyártól nem messze lakunk. Amikor reggelente megyek dolgozni, mindig elnézem, hogy hogyan is füstöl a gyár kéménye, és hogy vajon mennyire szennyezi az a levegőt, vajon hány fa szükséges azért hogy a levegőt megtisztítsa a kéményen keresztül távozó szennyeződéstől?

De már nem egy ember érdeklődik a napelem iránt, vagy érdekli a napelem működése. Te tájékozódtál már ezzel kapcsolatban? Tudod hogy milyen, mi mire való, esetleg rendelkezel is napelemmel?

Persze nyugathoz képest le vagyunk maradva azért jócskán, hiszen ott lassan azok a házak lesznek túlnyomóan többségben, amelyek már rendelkeznek napelemmel. Mi magyarok még igen csak levagyunk maradva ettől az aránytól, de most úgy érzem, hogy nagyobb az emberek érdeklődése. Hogy miből gondolom? A minap is mentem az utcánkban, és az egyik házra éppen akkor szereltek fel napelemet. Meg is lepődtem, mert igen csak sok volt a darabszám. Igaz én nem értek hozzá, eddig annyira nem is foglalkoztatott a dolog, hogy akár utána akartam volna olvasni, vagy csak egy kicsit böngészni.

Idővel ez sem maradhat el, hiszen ha már külön tudjuk a szemetet gyűjteni, akkor lassan eljutunk odáig is, hogy az energiát is megtermeljük magunknak.