Lakásbiztosítással a tudatosság felé

A bolygóra sajnos nem lehet biztosítást kötni. Vagy nem is akkora nagy baj ez? Hiszen lehet, hogy ha „biztonságban” tudnánk, akkor még annyira se foglalkoznánk vele, mint ma. Ilyen, és ehhez hasonló gondolatok motoszkáltak ma reggel a fejemben, amikor elkezdtem lakásbiztosítás témában kutatni az interneten. Ismertek: nem szeretek elavult információk alapján dönteni, ezért mindenképp oda kellett írnom a keresőbe, hogy „lakásbiztosítás kalkulátor 2019”, biztos, ami biztos.

A Pannon-Safe weboldalán végül megtaláltam a kalkulátort, amit kerestem, és gyakorlatilag néhány perc alatt meg tudtam hozni a döntésem. Megkaptam a kellő infókat arról, pontosan miket fed egy átlagos lakásbiztosítás, mire kell kiegészítő biztosítást kötni, mikor tudok váltani szolgáltatót, és hogy egyáltalán: miről szól ez az egész. Honnan jött nálam ez a hirtelen érdeklődés a lakásbiztosítások iránt? Rájöttem, hogy ha tudatosan akarok élni, akkor az nem csak a környezetvédelmet jelenti, de a magánéletemet és a pénzügyeimet is. Hogyan is nevezhetném magam tudatosnak, ha még egy rendes lakásbiztosításom sincs?

Pedig nem nagy ördöngösség egy ilyet megkötni: lakásbiztosítás kalkulátort 2019-ben már szinte 1000 helyen találni az interneten, így neked sincs nagyon más dolgod, csak hogy válogass a különböző ajánlatok között, és begyűjts minden információt, ami csak szükséges. Érdekes volt számomra például, hogy ha például napelemet szereltetek az otthonomra (ami már jópár éve tervben van), azzal valószínűleg nőni fog a lakásbiztosítási díjam is – mivel a házam értéke is nő. Magyarul nem csak a környezetért teszek valami igazán fontosat, de egyben az ingatlanom értékét is megnövelem.

Fontos, hogy ne érezd ezt „büntetésnek”: igaz, hogy ezek után többet kell majd fizetnem a biztosításomért, de ezzel csak azt érem el, hogy ne vesszen el teljesen a befektetésem, ha ne adj’ isten valami baj történne az otthonommal. Természet anyánk elég kiszámíthatatlan tud lenni, sose lehet tudni, mi születik egy nagyobb nyári viharból.

Egyébként a napelemekre lehet külön kiegészítő biztosítást is kötni, úgyhogy azok a milliók, amiket erre költök, szerencsére nem fognak elveszni akkor sem, ha bármi történne velük. Nem mintha ez a pénzről szólna – én elsősorban a természetért teszem ezt, nem csak a spórolásért, de azért jó összekötni a kellemeset a hasznossal.

A lakásbiztosítás kalkulátor 2019 egyik legjobb meglepetése volt számomra: fogalmam se volt róla korábban, hogy ilyen egyszerű is lehet biztosítást kötni. Az én fejemben azok a képek élnek, amikor anyámék ülnek a konyhaasztalnál egy öltönyös úrral egy nagy rakás papír között, és gondterhelten bólogatnak, miközben az ügynök beszél hozzájuk. Valószínűleg az ilyen élmények miatt nem szeretek hivatalos ügyeket intézni. Úgy tűnik, 2019-ben revideálnom kell a nézeteimet: az ügyintézés az internetnek köszönhetően messze kényelmesebb, egyszerűbb, sőt, szerintem előrehaladottabb, mint régen volt. Igen, én sem örülök neki, amikor személyes adatokat kell megadnom online felületen, de azért elvárom, hogy egy biztosítótársaság weboldala legyen felkészülve a hackertámadásokra. Elég kínos lenne számukra is, ha egyszer csak az összes ügyfelük minden adata napvilágra kerülne.

És mi lesz a következő lépés? A kocsimon van már KGFB és CASCO is, egyéb biztosításokon pedig nem gondolkozok – vételár biztosításra például egyrészt nincs szükségem, másrészt nagyon pénzem se. Az életbiztosítás nálunk alap, úgyhogy marad a lakásbiztosítás kimaxolása. Ezzel viszont elleszünk szerintem egy jó ideig, mivel nagyjából minden évben felújítunk rajta valamit. Ha megkapjuk az építési engedélyt, valószínűleg ki fogjuk bővíteni az egész házat egy plusz szobával, magyarul megnöveljük a ház méretét, és ezzel az értékét is. Ha pedig a háznak nagyobb az értéke, akkor a biztosítási szerződést is át kell írni egy kicsit, hogy ezt is fedezze a biztosító, ha történne valami. Akkor, ahogy mondtam, jönnek még napelemek is, azokra valószínűleg külön akarok még majd biztosítást kötni. Egyszóval elég bonyolult ez az egész ügy, de valahogy élvezem is a dolgot, ami elég meglepő tőlem.

A bolygót biztosítani nem lehet, de az otthonodat igen. És ha már nem kell aggódnod az anyagi biztonságod miatt, messze több időt tudsz fordítani a környezetvédelemre. Pontosan ezt várom el majd a jövőtől – aztán majd meglátjuk, mi lesz.