Környezetvédelem ablakszigeteléssel

Talán elsőre furcsának hangozhat ez a kijelentés, hogy ,, környezetvédelem ablakszigeteléssel”. Vagy szerintetek nem? De, meglehetősen igen, azt kell, hogy mondjam. De ebben van igazság, de tényleg!

ablakszigetelés

Ugyanis, ha egy olyan házban élünk, ahol nem csak egyszerű beépített ablakok vannak, hanem ablakszigetelés is a házhoz tartozik, akkor annak számos jó hatása van életünkre és a környezetünkre is. Ugyanis a szigetelés nyáron  kint tartja a túlzott meleget és megtartja a normál, elviselhető szobahőmérsékletet a lakásban, míg télen pedig pont fordítva, a kinti hideget kizárja és bent tartja a meleget a fűtött szobába. De a meleg megtartása miatt kevesebbet kell fűtenünk, ami nem csak a pénztárcánknak, hanem a környezetnek is jó. Nem kell annyi gázt termelni, vagy fa fűtés esetén pedig nem lesz annyi füst, szmog és még sorolhatnám.

Annak érdekében, hogy helyes magatartásunkkal hozzájáruljunk a kívánt célok eléréséhez, ismernünk kell a természetben lejátszódó folyamatokat. A kőzetek mállása, a víz körforgása, a levegő és az éltető oxigén biztosítása, a szén keletkezése mind – mind egy összetett, de jól működő folyamat. Ezeket a folyamatokat még az iskolai tanulmányaink során fizikával, kémiával, biológiával és földrajzzal is foglalkozó órák keretében tanulmányozhattuk, bár nem hiszem, hogy túl sokan emlékeznek rá. A természet rendjébe való durva beavatkozások azonban megbonthatják ezeket a rendszereket.

És mivel most már tudjuk, hogy az ablakszigetelés jó a természetnek és a te saját környezetednek is, így, ha éppen gondod van a fűtéssel, télen mindig  fázol, vagy nyáron nem győződ fizetni a légkondira elpazarolt energiának a számláit, akkor rajta, itt az ideje, hogy te is úgymond befektess ebbe a dologba és szigeteltesd otthon az ablakaidat.

Rengeteg megbízható szakember áll rendelkezésünkre ezzel kapcsolatban, szóval nem kell aggódnunk, hogy kihez is forduljunk, ha tényleg elhatároztuk már magunkat.

A mindennap érzékelhető valóságra koncentrálva nagyon sok jelből látható, nem óvjuk eléggé környezetünket. Tapasztaljuk, hogy a kövek vagy ércek kitermelése érdekében végzett külszíni bányászati tevékenység a táj képét elcsúfítja, megbontja, az adott területen és környékén a növényzet megsemmisítését, pusztulását okozza. Egy erdős terület kiirtása egyes esetekben értékes állatfajok eltűnéséhez vezethet, miközben az erdő talajának suvadását idézi elő.

Nincs megoldás? Ennek így kell lennie? Nem, a legtöbb emberi „beavatkozást” szabályozni lehet, és már vannak is szabályok, amelyek betartása esetén kevésbé súlyos következményekkel jár az úgynevezett civilizáció és az urbanizáció által előidézett folyamat. A civilizáció jelentése sokrétű, napjainkban a viszonylag magas szintű kulturális, ipari-technológiai fejlettséget, a városias életet jelenti. Az urbanizáció fogalmához a városok sokasodása, kiterjedésének növekedése, a gazdasági tevékenységek, az ipari termelés bővülése, az infrastrukturális fejlődés kapcsolódik. Ezek mindegyike erős hatással van a környezetre.

Szóval tényleg ne aggódjunk, ha a szigetelésre adjuk a fejünket, akkor nem csak magunkkal, nem csak a házunkkal, hanem még a környezettel is jót teszünk. Nem hiába, nagyon sok minden nagyon sok mindennel összefügg, összekapcsolódik és az ablakszigetelés és a környezetvédelem is ilyen. Komolyan! Ha nem hiszed, hát járj utána, de csak figyelmeztetlek, hogy én már most megmondtam.

Én is szigeteltettem az ablakokat a lakásomban és most már a szüleim is azt tervezik, hogy ők is ezt fogják tenni, mert állításuk szerint az én lakásomban sokkal jobb a klíma a szigetelés óta, mint náluk. Hát, én csak támogatom őket ebben a dologban- Vágjanak bele bátran.

Óvjuk együtt a környezetet, szigeteltessük az ablakot!