Környezetkímélő gyógyszerészeti csomagolások, avagy az inspiráló Drotaverin!

Gondoltam, megosztok veletek egy nagy hírt! Régóta terítéken vannak a csomagolások környezetvédelmi szempontból. A sok palack és zacskó, még az újrahasznosítás és szelektív gyűjtés ellenére is annyi felesleges hulladékot termel, ami jelentősen megterheli bolygónkat.

A hétvégén volt egy környezetvédelmi expó, amire felkértek, hogy tartsak előadást.

Sokat gondolkoztam, hogy miről is beszélhetnék, amiről eddig még nem esett vagy egymilliószor szó ezeken a találkozásokon. Az ihletet az adta, hogy éppen a szobámban ülve, a kínok kínjait átélve szenvedtem, mert a nehéz napjaim közepén voltam. Nem vagyok egy nagy gyógyszerszedős, de mikor már guvadtak a szemeim a fájdalomtól, elővedtem egy dobozt és kihalásztam belőle a Drotaverint, hogy enyhítsen a fájdalmamon. Jó kis tabi, hamar hat és én neten szoktam rendelni innen: https://www.prevenciopatika.hu/drotaverin-chinoin-40-mg-tabletta

Na visszatérve a lényegre, a görcsök közepette rájöttem, hogy a gyógyszeres dobozok, ugyan papírból vannak, de a gyógyszert magát műanyag csomagolásban teszik bele ebbe a dobozba. Miért kell ezt ennyire becsomagolni?

Miért nem elég, ha csak egy csomagolás van benne, nem rögtön kettő, és ebből az egyik teljes mértékben környezetszennyező.

Neki is álltam kitalálni a prezentációmat, és kitaláltam egy csomó alternatívát arra, hogy hogyan lehetne ezeket a gyógyszereket úgy tárolni, hogy az sokkal kevésbé terhelje meg a környezetet. Csináltam vázlatokat és kutatásokat, és, ha már ő adta az ihletet, meghagytam a Drotaverint főszereplőnek.

Nagyon nagy sikere lett egyébként az előadásnak, egy külföldi szaklap úgy felkapta a témát, hogy felkértek rá, dolgozzam ki jobban az ötletet és csináljak rá üzleti tervet is, mert ha elég kifizetődőnek látszik, akkor a környezetvédelemre nagyobb hangsúlyt fektető országokban elhintik az ötletet a gyáraknál.

Durva, hogy hová jutott ez az ártatlan kis ötlet. Álmomban nem gondoltam volna, hogy ilyen publicitást kap. Azt meg aztán pláne, hogy külföldi állásajánlatokat is hoz magával.

De a lényeg továbbra is a környezet védelme, és ha már csak egy fél százalékkal is tudok segíteni a bolygó egészségén, nem éltem és gondolkodtam hiába.