Környezetbarát lehet-e a motorozás

Itt a tavasz és a kétkerekű vándorok ellepték az utakat. Egyre több és egyre nagyobb motort látni, nem csak a vidéki főutakon, de a város zsúfolt összekötőin is. Bár én nem tartom magam motorosnak, nekem is megvan a jogosítványom és szeretem is ezt a sportot, szórakozást – igazából csak anyagiak és nem a környezetvédelmi szempontok miatt mondtam le róla. Erről szeretnék most néhány gondolatot megosztani. Szeretném hangsúlyozni, hogy ez csak az én véleményem, egyáltalán nem alapoztam tudományos kutatásra ezeket az állításokat. Szóval, aki nem hisze, az járjo utána…

Fosszilis tüzelőanyagok

A motorozással szemben az egyik leggyakoribb ellenérv az szokott lenni, hogy csak felesleges benzinégetés. Nos, ezzel nem tudok vitatkozni: ha valaki csak és kizárólag szórakozásból ül a motorra, akkor valóban “feleslegesen” égeti a benzint, bár lehet, hogy ha nem motorozna, akkor más, energiaigényes hobbit választana.

Ha viszont valaki az autóját cseréli motorra, akkor rengeteg pénzt és üzemanyagot is megtakarít. Én egy Honda CBR 125-ös “munkásmotorral” kezdtem a karrieremet, 100 km-en az én pehely súlyom alatt csak két litert fogyasztott. Motort pedig nem 2-3 évre gyártanak. Ha télen valaki tömegközlekedik a nagyobb túrákat pedig motorral intézi a szezonban, akkor lehet, hogy még jobban is jön ki, mintha más járművet választana.

Felszerelésigények – motoros ruházat, bukósisak, protektor

A motorozáshoz, a hiedelemmel ellentétben nincs szükség nagyon komoly felszerelésre. Az intenzíven motorozó ismerőseimnek is csak 2-3 váltás motoros ruhájuk, egy-két sisakjuk és pár más kiegészítőjük van. Ezek a dolgok pedig, ha nem is végtelen életűek, de tartósak, ráadásul sok alkatrészt lehet hozzájuk kapni – sisakok plexijéhez például külön árulnak szíjat és mechanikát is.

Az én kedvenc motoros ruházat márkám egyébként magyar. Ez azt jelenti, hogy egész jó áron tudok hozzájutni, sok darab itthon is készül, a szállítás, raktározás nem terheli feleslegesen a környezetet sem. Számomra a legjobb motoros ruha anyag a bőr: ez egy természetes és lebomló megoldás, ráadásul a tulajdonságai tökéletesen megfelelnek a motorozáshoz: tűi a kopást, szépen felveszi a test vonalait, szellőzik és egy kis nedvességtől még simán meg tud védeni.

Ezeket a ruhákat kifejezetten a magyar motorosok igényire szabták. Versenyeznek a nemzetközi márkák darabjaival, de azoknál jóval könnyebben, szebben illeszkednek a magyar ízléshez. Hosszú távra, éveken át kényelmesek, és az ember akár valamelyik pesti vagy vidéki boltból is be lehet szerezni őket közvetlenül. Tesztelték a kopásállóságot és a szakítószilárdságot is – én mindegyikkel nagyon elégedett volna eddig.

Bár a bőrt nem szokták környezetbarát megoldásként emlegetni, számomra belefér a fenntartható kategóriába, hiszen tulajdonképpen húsipari melléktermék. Ha felelősen használjuk, ápoljuk és óvjuk a bőr ruhákat, azok akár évtizedekig is kiszolgálnak.

motoros ruházat

Felelős motorozás

A motoros ruházatról, a motorról és az üzemanyagról már volt szó – most lássuk a motorozás tényét magát. Nekem ezzel vannak inkább komoly fenntartásaim.

A motor szerintem az útra való. Teljesen mindegy, hogy valaki egyik faluból a másikba igyekszik vagy tapasztalt motorosként nekivág az autópályának, a lényeg, hogy ezt az úton tegye és minél kevesebb embert, állatot, növényt veszélyeztessen vele.

Nem szeretem, ha valaki az erődben, vagy terepen járatja a gépet: a zaj megzavarja az állatokat, a kerekek tönkre teszik a talajt, a füst mérgezi a növényzetet.

Ugyanígy nem szeretem, ha valaki megbütykölt, rossz hibás alkatrészekkel indul útnak. Ezek növelik az üzemanyag fogyasztást, a szennyezést, zajt és rongálják a motort is.

Tanácsaim röviden

  1. A motort, ha lehet, az autó helyett és ne mellette használjuk. Ha lehet, legyen inkább munkaeszköz, de persze egy-két frissítő gurulás bőven belefér.
  2. Válasszunk tartós, lehetőleg magyar igényekre szabott, javítható felszereléseket, motoros ruházatot.
  3. Motorozzunk felelősen, csak ott, ahol az megengedett és helyén is való.

Ha így teszünk, a motorozás már koránt sem olyan veszélyes és környezetterhelő, mint elsőre tűnik. Megfelelő felkészülés mellett nagyon jó szórakozás is.