Kíváncsi vagyok, hogy milyen a házam energetikai tanúsítványa

A környezetvédelem a szívügyem. Törekszem a lehető legkevesebb károsanyagot kibocsátására a környezetbe, valamint a minimális hulladékképzésre. Mindenből az újrahasznosíthatót keresem. Nem szeretném, hogy az én kényelmességem miatt valami hosszú évszázadokig szennyezné a környezetet.

A házamat is úgy fejlesztgetem, hogy minél energiatakarékosabb legyen. Kíváncsi vagyok, hogy ez mennyire sikerült, így eldöntöttem, hogy megcsináltatom a házamra az energetikai tanúsítványt. A tanúsítványról csak néhány hete hallottam a szomszédomtól, aki el szeretné adni a házát, viszont előtte meg kellett csináltatnia az energetikai tanúsítványt.

www.e-tanusitas.eu

Gézát, a szomszédomat megkértem, hogy küldjön valami elérhetőséget a céghez, akik elkészítették neki tanúsítványt. Géza a www.e-tanusitas.eu linket továbbította nekem, ahonnan elég sok tudnivalót beszerezhettem a tanúsítványról és a cégről. Megtudtam, hogy az energiafelhasználásunk több mint 40 %-át az épületek fenntartására fordítjuk. Emiatt az Európai Unió szerint is rendkívül fontos az épületek energiatakarékossága. 2009. január elsejétől minden új építésű és közhasználatú épületre, tehát állami és önkormányzati objektumra kötelező az energetikai tanúsítvány kiállítása. Az uniós ajánlásra bevezetett jogszabály 2012-től kötelezővé teszi az energetikai tanúsítvány elkészítését régi épületekre is. 2012. január 1-től minden eladó épületre, lakásra kötelező kiállítani a tanúsítványt, enélkül a lakás nem adható el.

Valószínűleg a legtöbb személyben, aki az ingatlanát el szeretné adni és találkozik az energetikai tanúsítvány fogalmával, felmerül a kérdés, hogy miért is van szükség erre a feleslegesnek tűnő papírra. A www.e-tanusitas.eu internetes oldalon erre is magyarázatot adtak: az energetikai tanúsítvány célja a vevők hiteles tájékoztatása az épület, lakás energetikai minőségéről, valamint a szükséges és végrehajtható felújítási javaslatokról, korszerűsítésekről. Tehát a tanúsítványnak köszönhetően a potenciális vásárlók pontos tájékoztatást kaphatnak arról, hogy energiatakarékosság szempontjából milyen az adott épület.

Nem csodálkozom, hogy Géza ezt a céget választotta, ugyanis nagyon kedvező ajánlataik vannak. Az energetikai tanúsítvány elkészítését 12-24 órán belül vállalják. Az árak is nagyon kedvezőek, hiszen lakások esetében már bruttó 13.990 forinttól, családi házak esetében pedig bruttó 18.990 forinttól vállalják a tanúsítvány elkészítését. A cég árgaranciát is vállal. Ennek értelmében, amennyiben valaki kedvezőbb lehetőségről értesülne, annak azon az áron elvállalják az ingatlan tanúsítását. Ilyen jó ajánlatról még nem is hallottam. Szétnézek még a neten, hogy találok-e olcsóbbat, majd felhívom őket. Kíváncsi vagyok, hogy milyen energetikai tanúsítványt állítanak ki a házamra.