Étterem a lehető legtermészetesebb módon

2014-03-10 by doricsepely

Nem is gondolnátok – vagy lehet, hogy mégis, annak csak örülünk –, hogy van környezetvédő étterem. Mi korábban még nem hallottunk róla, de egyik lelkes tagunk ott vállalt szakács állást. A helyen, amiről beszélek, minden tárgy, bútor, evőeszköz, tényleg minden, amit el tudtok képzelni, újrafelhasznált anyagokból van. A tapéta is újrafelhasznált papír, a bútorokat is a legkülönfélébb hozzávalókból állították össze.

szakács állás

szakács állás

De ez még nem minden! Az étterem mellett-mögött van egy óriási zöldséges kert. A felhasznált zöldségek körülbelül 80%-át maguknak termesztik meg, a kenyeret egy helyi péktől veszik és a hús is egy közeli faluból érkezik hozzájuk. Nem ám kínok közt tartott csirkék és kacsák, nameg disznók húsát készítik el és szolgálják fel!

Ha még ez sem lenne elég: mindent a lehető legtermészetesebb módon készítenek el. Mikróval nem is találkozol az egész konyhában. A fehércukrot olyan minimális mennyiségben használják, amennyire csak lehet. Helyette vagy barna- vagy gyümölcscukrot tesznek az ételekbe, esetleg más, természetes alapú édesítőszert. Arra is vigyáznak, hogy minél kevesebb szemét termelődjön körülöttünk. Ezt segíti elő az is, amit már korábban írtam, hogy helyi termelőktől veszik át az árut, akik nem csomagolnak be mindent egyesével.

Olyan jó lenne, ha egyre több ilyen hely nyílna és kapna nagy sajtóvisszhangot. Nem csak a forgalmuk nőne, hanem az egész gondolkodás elterjedhetne még szélesebb körben, és persze elsősorban egy kis levegőhöz juthatna a Földünk.

Egyéb szakács állás /