Egy környezettudatos és játékos csapatépítésről

Az ötlet a gyerekeimtől származott, és én nagyon hálás voltam nekik érte. Biztos mindenki tudja, hogy kötelezővé tették az érettségi vizsga előtti önkéntes munkát a diákoknak. Vagyis csak akkor érettségizhetnek le a fiatalok, ha igazolni tudnak 50 óra bármilyen jellegű önkéntes munkát. Szerencsére az egyik gyerekemnek ez nem jelentett problémát: ő épp az azt megelőző félév alatt kezdett el önkénteskedni egy gyerekeknek szóló, segítséget és tanácsot nyújtó online felületnél, aminek épp a kortárs segítés, beszélgetés volt a célja. Szóval ő amúgy is teljesítette volna az érettségi vizsgáig az új követelményt. A másik gyermekemnél ez már nagyobb falatnak minősült. Neki még messzebb volt az érettségi akkor, de szerette letudni minél hamarabb a kötelező érvényű feladatokat, hogy ne korlátozza semmi a szabadidejét. Jó gondolkodás, azt meg kell hagyni! A lényeg, hogy neki találnunk kellett valamit közösen.

A környezetvédelem hosszú ideje sarkalatos szempontja családunk működésének. Én kezdtem el, és szeretem, hogy át tudtam terelni a többieket is a zöld szemléletre. Innen jött a gondolat, hogy valami környezettudatos önkéntes programot kellene keresni. Persze a cél a kötelező 50 óra minél hamarabbi “letudása” volt. Már akkor is kezdődött a modern őrület: minél több szemetet gyűjteni zsákokba, és megtisztítani a természetes élővilágot a szeméttől, mindezt önzetlenül. Jó kezdeményezésnek tartottam mindig is. Végül találtunk is egy olyan csapatot, akik hivatalos formában is működtek, tehát le tudták igazolni a gyermekem kötelező óraszámát. Így ő is “természettisztító” csoda ember lett!

Valahogy annyira aktuális volt akkor ez a téma, hogy teljesen beszippantott. Valahogy magától értetődő volt számomra, hogy a közelgő céges csapatépítést valamilyen környezettudatos akciónak szervezzük meg. Mázli, hogy volt beleszólásom! A közös terv az lett, hogy egy szép és kellemes helyszínre látogatunk, ahol egy-két kedves és játékos dolog mellett aktív szerepet vállalunk a természetes “szeméttelenítésében”. Ez utóbbit remekül sikerült volna kivitelezni akár konkrét szervezés nélkül is, mivel csak zsákok és néhány segédeszközre lett volna szükség, és a szemétszedés folyamata ment volna magától. És mi legyen a többi programmal? Világos volt, hogy mindenképp kell valamilyen közös élmény egy kis jutalom gyanánt.

A helyszín is adott volt lényegében: többen a Balatonra szavaztak. Érthető, szükségünk is volt egy kis kizökkenésre a városi forgatagból. És akkor egyszercsak beugrott! Ha már Balaton, akkor valami hajós élmény, és ha már csapatépítés, akkor konkrét csapatépítő program ötletek után kell nézni! Hihetetlen, micsoda lelkesedést váltott ez ki a csapatból, mindenki nekiült, hogy találjon valami igazán klassz programok számunkra. Egyikünk meg is találta, amit kerestünk: vitorlázással egybekötött csapatépítő különböző játékokkal egybekötve. Időjárásfüggetlen játékok voltak ezek, szemlátomást okosan kitalálva, hogy hol és hogyan lehet megtartani a programot esőben, szélben vagy napos időben, és persze a Balaton adta lehetőségeket teljes mértékben kihasználva.

Az még kérdés volt, hogy a csapatépítő program ötletek közül melyiket választjuk: SUP vagy vitorlázás, esetleg egybekötve a kettőt. Talán ez utóbbi bizonyult végül a valóban jó választásnak, mert így mindenki azt választhatta, amit testhez állónak érzett. Azoknak, akik a SUP-ot választották, voltak ügyességi, gyorsasági és gyorsulási versenyek, de kellően nagy játék jutott a többieknek is. Vitorlás regatta verseny, és egy kis hajós oktatás is mellé. Szerencsénkre a cég fel volt készülve a nagy és a kis létszámú csapatokra is, ezért a mi 25 fős társaságunk nem jelentett gondot a kivitelezésben. Egyébként sokféle alternatíva közül is választhattunk volna, ugyanis fontos szempont volt például a SUP esetében, hogy úszni nem tudók egyáltalán nem vehettek részt a program azon részén. Így jól jöttek az alternatívák: evezés, sárkányhajózás, de még a vizet félretéve a quad túra is szóba jöhetett volna!

A csapatépítő program ötletek kitalálása közben végül találtunk időt arra, hogy megtisztíthassuk a környéket a szeméttől. A csapatunkban lévő sokféle személyiség miatt a napnak ez a része is nagyon jól alakult: a sok viccelődés mellett nagy beszélgetésekre is sor került, ami valóban összekovácsolta a társaságot. És valójában így volt kerek ez a program!