Castrol: a környezetvédelemben is az elsők közt

A környezetvédelem nem csak pusztán szép idea, hanem mára egy elengedhetetlen védekezési mechanizmusa az emberiségnek. Legalább is az kéne, hogy legyen, amennyiben szeretnénk, hogy a Föld még nagyon sokáig az emberiség élőhelyéül szolgálhasson. Már pedig miért ne szeretnénk azt, hogy az utódainknak is része lehessen abban a csodában, amit életnek hívunk? Sokan még a mai napig nem látják be azt, hogy milyen nagy hangsúlyt is kéne fektetni az emberiség önpusztításának megakadályozására. Legtöbben csak azt hiszik, hogy a jelenlegi „veszélyhelyzet” nem több, mint pusztán néhány millió hippi vad képzelgése. Azonban, ha csak egy kicsit mélyebben magunkba nézünk, és van egy csöppnyi, összefüggő gondolkodásra alkalmas agyunk, akkor rájövünk, hogy valós veszélynek van kitéve a bolygó.

Az utóbbi 2-3 évtizedben egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek a természetvédelemre. Szerencsére a nagyüzemeket ma már olyan szigorú szabályzások, és környezetvédelmi előírások alapján ellenőrzik, hogy a lehető legkisebb mértékben szennyezze csak a környezetet. Van például a világ egyik legnagyobb motorolaj gyártó cége, a Castrol, ami hatalmas hangsúlyt fektet mind a dolgozói egészségének megőrzésére, mind a környezetvédelemre. Nm is gondolná az ember, hogy egy ilyen veszélyes terméket előállító üzem, ennyire kismértékben járul hozzá az emberiség ökológiai lábnyomának növeléséhez.

Külön-külön a magánemberek viszont annál veszélyesebbek a természet tisztaságára. A magánembereket sokkal kevesebb szabályzás és még kevesebb ellenőrzés fenyegeti, így rengeteg dolgot nem tartanak be, pusztán a kényelem okán. Ha az emberektől az utcán az nem várható el, hogy a kukába dobják a szemetüket, akkor mit képzelünk, mikor fogják a hulladékot szelektíven gyűjteni, vagy akár csak a veszélyes hulladékokat az azoknak kijelölt helyre hordani? Higgyétek el, hogy mondjuk a Castrol gyár alkalmazottainak megfelelő embertömeg nagyobb kárt okoz magánemberként a természetre nézve, mint maga, a veszélyes anyagok előállításával foglalkozó gyár. Miközben a Castrol motorolaj gyárában keletkezett veszélyes anyagok a legnagyobb biztonságban kerülnek megsemmisítésre, a hétköznapi emberek otthon, akár csak nemtörődésből, akár lustaságból, akár tudatlanságból, de veszélyes hulladékokat is a kommunális hulladék közé kevernek rendszeresen, óriási károkat okozva ezzel a környezetüknek.

Remélem, hamarosan eljut odáig az emberiség, hogy ne kelljen erőszakos módszerekkel rájuk kényszeríteni a környezettudatos életmódot, hanem általánosan elvárt és betartott viselkedési formává váljon ez a lét.